Rijstmelk-Kefir maken

Voor mensen met lactose-intolerantie die problemen hebben met het gebruik van zuivelproducten is “Rijstmelk-kefir” een gezonde alternatieve drank.

 

Benodigde materialen:

 • 1 glazen pot/fles (inmaakpot of kefirpot)
 • plastik zeef
 • 1 pak rijstmelk kant en klaar of
 • 1 liter rijstmelk zelf maken
 • melkkefir-knolletjes

 

Recept voor “Rijstmelk-Kefir”:

 1. Laat het gesloten pak rijstmelk 1 nacht op kamertemperatuur staan,  warmere melk helpt om de kefir-knolletjes te activeren!
 2. Meng de rijstmelk met de kefir-knolletjes in een schone glazen kefirpot of een inmaakpot met vaste deksel en gummi ring, afsluiten en 24-48 uur op kamertemperatuur laten fermenteren.
 3. De pot met de rijstmelk en de kefirknolletjes gedurende de dag zo’n 5-6 bewegen of ligt schudden, zodat alles in de pot goed gemengd wordt.
 4. Giet na 24-48 uur de “Rijstmelk-Kefir” door een plastik zeef en begin met de opgevangen kefir-knolletjes weer opnieuw of gekoeld in een beetje rijst melk voor de volgende keer bewaren.
 5. De gefilterde “Rijstmelk-Kefir” in de koelkast bewaren en gekoeld drinken.

 

De rijstmelk zelf maken is heel eenvoudig en gaat als volgt:

 • 50 gr zilvervlies of volle graan rijst
 • Een potje/schaaltje water met een paar druppeljes citroensap
 • 1,5 liter water
 • Verder nodig: een grote pan, blender / keukenmachine

Neem ongeveer 50 gram (zilvervlies)rijst en laat de rijst 2-3 uur in de pot met water  en een paar druppels citroensap weken. Daana in een zeef met lauw water doorspoelen. Breng nu de rijst in een pan met 1,5 liter water aan de kook, zachtjes doorkoken zolang tot de rijst goed zacht geworden is. Dan laten afkoelen! Doe vervolgens eerst de rijst in de blender en voeg daarna het rijstkookwater er beetje voor beetje aan toe, blenden tot een gladde melk. De dikte van de melk bepaal je zelf; je kunt eventueel wat extra water toevoegen om de melk wat dunner te krijgen.

En indien gewenst: voeg je als laatste nog een flinke scheut  ca. 50 ml kokosmelk (de dikke variant, dus uit een blik) bij de rijstmelk, dit maakt het lekker romig! 


Recept van HADUFUNS BERNARDO 2014

Copyright ©  Het Kefirwinkeltje

 

 


Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot


720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje