Geitenkefir zelf maken


Een heerlijke drank gemaakt van geitenmelk, biedt talloze redenen om aanbeden te worden. Laten we eens kijken naar de verschillende voordelen die het met zich meebrengt. In termen van allergeniciteit biedt geitenmelkkefir een superieur alternatief. In tegenstelling tot koemelk, die het potentieel allergene Alpha1-eiwit bevat, bestaat geitenmelk voornamelijk uit Alpha2-caseïne, wat lijkt op de eiwitsamenstelling van moedermelk.
De romigheid van geitenmelk blijft zelfs behouden in de vorm van geitenmelkkefir, die, in tegenstelling tot gewone koemelkkefir, geen verdikking ondergaat. Het behoudt echter zijn romige textuur en heerlijke smaak. Dit kan worden toegeschreven aan de samenstelling van eiwitten en vetten in de melk.
Het is bekend dat geitenmelk een hogere concentratie prebiotica bevat dan koemelk. Prebiotica, met name oligosachariden, zijn aanwezig in verschillende voedingsmiddelen en in moedermelk. Hoewel wij als baby deze prebiotica niet direct kunnen consumeren, kunnen onze darmmicroben dat wel. Onderzoekers speculeren dat de hoeveelheid oligosachariden in geitenmelk die van koemelk ongeveer vier tot vijf keer overtreft. 

De vertering van geitenmelk verloopt dankzij de samenstelling gemakkelijker. Vergeleken met koemelk bevat geitenmelk een lagere hoeveelheid caseïne en kleinere vetmoleculen, wat resulteert in een gemakkelijkere vertering. Wanneer melk wordt gefermenteerd of een zure substantie zoals citroensap of azijn wordt toegevoegd om kaas te maken, zorgt de verhoogde zuurgraad ervoor dat de eiwitten in de melk (caseïne) aan elkaar binden en stevige wrongel vormen. Dit proces is hoe kaas wordt gemaakt van melk. In geitenmelkkefir bestaat slechts 2% uit wrongel, terwijl koemelkkefir 10% wrongel bevat. Koemelk en geitenmelk verschillen qua lactosegehalte, terwijl geitenmelk minder lactose bevat. Wanneer koemelk of geitenmelk echter wordt omgezet in kefir, ondergaat het een proces waardoor het 99% lactosevrij wordt. Deze transformatie vindt plaats wanneer de microben in kefir de melksuikers consumeren, wat resulteert in een pittige smaak. Bijgevolg worden alle suikers in de melk volledig door deze microben geconsumeerd.

Uiteraard ondergaat geitenmelk homogenisering, wat inhoudt dat er een staat van consistente gelijkmatigheid wordt bereikt. Het merendeel van de in de winkel gekochte koemelk heeft dit proces al in de fabriek ondergaan. In zijn natuurlijke staat scheidt koemelk zich in room en melk, waarbij de room naar boven stijgt. Door homogenisatie worden de vetdruppels in de melk echter geëmulgeerd, waardoor wordt voorkomen dat de room gaat scheiden.
Als je geitenmelk vergelijkt met koemelk, is het duidelijk dat geitenmelk een hoger mineraalgehalte heeft. Concreet bevat geitenmelk 13% meer calcium, 25% meer vitamine B6, 47% meer vitamine A en een opmerkelijke 134% meer kalium dan zijn rundertegenhanger. De aanwezigheid van deze essentiële vitamines en mineralen in geitenmelk draagt ​​bij aan de superieure verteerbaarheid ervan, waardoor het lichaam ze gemakkelijker kan opnemen en gebruiken.


De geitenmelkkefir, gemaakt met levende kefirkorrels, heeft niet dezelfde verdikkende eigenschappen als kefir gemaakt van koemelk. Het behoudt echter zijn romige textuur en biedt een heerlijke smaak.


Ingrediënten
Voor de bereiding van kefir wordt aanbevolen om 1 eetlepel levende kefirkorrels en 750 - 1000 ml geitenmelk te gebruiken, die vers kan zijn of in een winkel kan worden gekocht.


Instructies
Om geitenmelkkefir te maken, begin je met het plaatsen van de verse kefirkorrels in een glazen pot. Giet vervolgens verse geitenmelk in de pot en zorg ervoor dat deze niet meer dan 2/3 - 3/4 vol is. Bedek de pot met een deksel of huishoudfolie en laat hem ongeveer 24 uur op kamertemperatuur staan, of totdat de melk dikker of zuurder is geworden. Zodra het fermentatieproces is voltooid, zeef je de kefir door de inhoud in een vergiet te gieten. Hierdoor worden de kefirkorrels gescheiden van de vloeibare kefir, die vervolgens in een apart bakje kan worden bewaard.
Nadat je de kefirkorrels hebt gezeefd, spoel je het glas grondig voordat je de korrels er weer in doet. Ga verder door er een verse voorraad geitenmelk in te gieten en herhaal vervolgens het hele proces voor de volgende batch.


Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot


720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje