Fermenteren van groentesap

Juicing is inderdaad een van de gepromote gezonde praktijken die het lichaam de afgelopen decennia heeft gekregen.

In veel landen zijn gefermenteerde groentesappen iets dat je in elke supermarkt kunt vinden en waar veel mensen regelmatig van genieten - meestal als gezondheidsdrankje, maar soms ook gewoon omdat ze lekker smaken.

Fermentatie is een duizenden jaren oude kunst, die tot elke bekende cultuur behoort. Het is eigenlijk gewoon gecontroleerd verval, iets dat nogal onnatuurlijk klinkt als je het zo zegt. Je zou denken dat gefermenteerd groentesap gemaakt kan worden door groenten te persen en het sap vervolgens te fermenteren. Dat is zeker een manier om het te doen, maar je kunt ook het sap van fruit en groenten fermenteren dat je eerder hebt geperst. Er bestaat nog een andere manier die gemakkelijker en goedkoper is.

Pers uw groenten, pers uw fruit of fruit-groentesappen en fermenteer deze. Beide bovenstaande opties zijn echter niet de meest handige en zeker duurder. Er is een andere manier: we kunnen een kleine hoeveelheid groenten in een relatief grote hoeveelheid vloeistof gieten, dit fermenteren en vervolgens de vaste stoffen van de vloeistoffen scheiden. Bietenkwas is een van de populairste gefermenteerde groentesappen. Het kan met elke soort groente worden gemaakt.

Het enige verschil tussen het fermenteren van groenten en het maken van gefermenteerd groentesap is dat je meer vloeistof gebruikt, minder groenten. Voeg kruiden en specerijen naar smaak toe en geniet elke dag van een heerlijk probiotisch sapje. Tip: Gefermenteerd groentesap neemt de smaak van de ingrediënten over, dus wees voorzichtig met sterke smaken zoals koolsoorten of allium.


Instructies voor basis gefermenteerd groentesap


1. Snijd de groenten in stukken en doe ze in potten van een liter of twee liter. Gebruik voldoende om potten voor ongeveer de helft te vullen. Enkele goede groenten zijn:

  • bieten
  • selderij
  • Komkommer
  • knoflook
  • gember

2. Maak een pekel door 2 tot 3 theelepels zeezout per liter water toe te voegen en over de groenten te gieten. Sluit de potten met een deksel en waterslot ontluchter.

3. Cultuur gedurende 3 tot 4 dagen. Het sap moet een zuur maar aangenaam aroma hebben. Er kan een kleine hoeveelheid grijs schuim naar boven stijgen. Skim elke dag.

4. Zodra het sap de gewenste smaak heeft bereikt, zeef je het sap en zet je de groenten opzij terwijl je wacht op een tweede portie lichter sap. Volg dezelfde stappen, maar laat iets langer fermenteren, 6 tot 7 dagen, of naar smaak.

5. Doe het bereide sap in een pot, dek het goed af en bewaar het ongeveer een week in de koelkast.

Het drinken van sap uit veel voorkomende gefermenteerde groenten is een andere geweldige manier om van gefermenteerde sappen te genieten. Deze sappen hebben een sterkere smaak, maar zijn nog steeds heerlijk. Zorg ervoor dat er voldoende sap is om de resterende groenten te bedekken en geniet beetje bij beetje van het sap terwijl je de groenten eet.


Lekkere recepten vindt u binnenkort hier.

 

Copyright © Het Kefirwinkeltje

Nylon zeef

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,75 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot

720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

  Sapfles met ontluchter

      € 12,75 per stuk