Fermenteren zonder zout


Als je voedsel wilt fermenteren zonder zout te gebruiken, zijn er alternatieve technieken die dezelfde resultaten kunnen opleveren. Hoewel zout al lang wordt gebruikt om een ​​omgeving te creëren die bevorderlijk is voor de groei van nuttige bacteriën en de onderdrukking van schadelijke bacteriën, is dit niet de enige optie. Hier is een gids over hoe je voedsel succesvol kunt fermenteren zonder zout:

Om het fermentatieproces op gang te brengen en de groei van probiotica in een veilige omgeving te bevorderen, kunt u kiezen voor een startercultuur in plaats van uitsluitend op zout te vertrouwen. Deze starterculturen zitten boordevol nuttige bacteriën die een ideale omgeving creëren voor de ontwikkeling van probiotica.


  • Voeg wei toe: Gebruik het vloeibare bijproduct, wei, dat vrijkomt uit yoghurt of kefir. In deze stof zitten melkzuurbacteriën die als katalysator dienen voor het fermentatieproces. Door een kleine hoeveelheid wei aan het gewenste voedsel toe te voegen, kunt u nuttige bacteriën introduceren.
  • Kies voor plantaardige pekel als alternatieve methode om voedsel te fermenteren zonder toevoeging van zout. Het fermentatieproces kan op gang worden gebracht door de natuurlijke melkzuurbacteriën die op het oppervlak van groenten voorkomen. Door het voedsel onder te dompelen in plantaardige pekel kan een fermentatievriendelijke omgeving worden gecreëerd.
  • Wees creatief: met specerijen en kruiden heb je de mogelijkheid om een ​​scala aan specerijen en kruiden te verkennen om je gefermenteerde creaties van smaak te voorzien. Door dit te doen, kunt u uw gefermenteerde voedsel aanpassen zonder afhankelijk te zijn van zout.

Niet alle voedingsmiddelen kunnen worden gefermenteerd zonder het gebruik van zout, maar er zijn een paar opties die bijzonder geschikt zijn voor fermenteren zonder zout:

De lijst bevat kool, wortels, komkommers, rapen en sperziebonen

 

Copyright © Het Kefirwinkeltje

Nylon zeef

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot

720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50