Cold Brew Kombucha

 Cold Brew Thea: aromatisch en gezond

Heb je ooit groene of zwarte thee te heet of te lang gebrouwen? Het fijne aroma is weg, in plaats daarvan is de thee gewoon bitter. U kunt zich voorstellen hoe kokend water en lang brouwen bij hoge temperaturen de voedingsstoffen - en smaak - vernietigt. Alle thee soorten kunnen echter ook met koud water worden bereid en zo meer smaak en gezonde ingrediënten behouden.

Want terwijl het warme water alles in korte tijd uit de thee dwingt, hebben de bladeren in het koude water genoeg tijd om zich te ontvouwen en al het goede dat ze te bieden hebben aan het water af te geven.


Zo wordt koude thee gebrouwen: 

Koud gebrouwen thee is aromatischer en bevat minder cafeïne, minder bittere stoffen, maar gezondere polyfenolen (anti-oxidanten). Bovendien is het zeer eenvoudig te maken: Doe ongeveer twee volle theelepels thee, in een liter koud water, bijvoorbeeld in een kan of fles. Zet het mengsel in de koelkast en laat het minstens twee uur trekken. Bij kamertemperatuur kan 30 minuten genoeg zijn. Veel mensen laten hun thee vier uur staan om te zetten of zelfs 's nachts tot tien uur in de koelkast. Tijd is minder belangrijk dan warm brouwen, omdat het proces minder belastend is. Op een gegeven moment heeft de thee niets meer af te leveren. Giet het mengsel voor het drinken door een theezeefje. Drink de thee op deze manier of met ijsblokjes. Klaar! Het is belangrijk dat u losse theebladeren neemt en ervoor zorgt dat ze van goede kwaliteit zijn. Doe niet alleen een theezakje in het koude water, het resultaat kan teleurstellend zijn.

Groene thees geven veel energie en bevorderen het concentratievermogen, ze hebben ook een positief effect op de stofwisseling. 


Cold Brew Kombucha

Voor 1 liter heeft U nodig:

  • 1 liter koud water
  • 8 gram thee
  • 70-80 gram suiker
  • Starter: minimaal 10 dl of 10% uit een vorige batch
  • Als u geen starterthee heeft, kan gedistilleerde witte natuurazijn worden gebruikt.

Instructies voor het maken van Kombucha met Cold Brew Tea:(mijn voorkeur)

combineer zuiver water (hard water is eigenlijk geweldig voor het brouwen!)  met thee en suiker in een glazen of roestvrijstalen container en gedurende minimaal 8 uur op kamertemperatuur, dus niet in de koelkast laten staan. Roer af en toe om thee te mengen en de suiker op te lossen. – Zeven en giet de koude thee in een/de kombuchapot en verwarm eventueel de thee al roerend tot boven 20° C. (nooit minder dan 20° C!!!)

Voeg goed zure starterthee, minimaal 10% uit een vorige batch toe aan de vloeistof. Als u geen starterthee heeft, kan gedistilleerde witte natuurazijn worden gebruikt. Roer de starterthee er goed door. (De starterthee maakt de vloeistof zuur, wat voorkomt dat er in de eerste paar dagen van de gisting onvriendelijke bacteriën en schimmel worden gevormd.) Laat iets meer dan een centimeter ruimte aan de bovenkant vrij.

Voeg een actieve kombucha-scoby toe - schuif de scoby voorzichtig met schone handen in de pot.

Bedek de pot met een strak geweven neteldoek, koffiefilter of keukenrolpapier en bevestig dat met een elastiek. 


Peter. 

Copyright ©  Het Kefirwinkeltje
Flexibele thermometer

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot

720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50

Copyright © Het Kefirwinkeltje