Gefermenteerde uien
Als je mijn koelkast opendoet, kan ik bijna garanderen dat er altijd wel ergens een pot melkzuurgefermenteerde uien staat. Door uien te fermenteren, worden ze een zijdezachte, pittige, smaakvolle specerij. De gouden combinatie van gele ui, kurkuma en zwarte peper is even mooi als heerlijk.

Kurkuma is een populaire Indiase specerij die curry zijn gele kleur geeft. Het is een lieveling geworden in de gezondheidsgemeenschap vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen (dankzij het actieve ingrediënt curcumine). 

Als je normaal gesproken geen rauwe uien eet, maar ze gekookt graag eet, is dat prima, omdat ze door fermentatie hun scherpte verliezen. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de vluchtige zwavel in de uien verdwijnt, waardoor ze makkelijker verteerbaar zijn en zorgen voor meer voedingswaarde.

De natuurlijke zoetheid van de uien door fermentatie wordt gecompenseerd door de bitterheid van de kurkuma, waardoor de subtiele gember- en citrustonen van het kruid naar voren komen. De afgewerkte uien hebben een prachtige gele kleur van de kurkuma, zoet, kruidig ​​en ongelooflijk smaakvol.

Fermentatie starten? Bekijk onze eigen fermentatie startpakket voor alles wat je nodig hebt om thuis eenvoudig met de melkzuurfermentatie te beginnen. 


Gefermenteerde uien zijn een van de gemakkelijkste en lekkerste fermenten die je kunt maken. 


Ingrediënten

3 pond gele uien, in dunne plakjes gesneden
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel zwarte peper
2 eetlepels zout
1 kopje water


Instructies

1.Doe de gesneden uien, zout, peper en kurkuma in een grote mengkom. Masseer de uien een paar minuten tot alles goed gecombineerd is. Kurkuma maakt vlekken op je handen, dus we raden aan om handschoenen te dragen bij deze stap.
2.Vul de uien in je fermentatiepot. Voeg het vocht toe dat uit de uien is vrijgekomen.
3.Voeg het fermentatie rondrooster en tamper toe en giet er water bij. De vloeistof moet je uien bedekken op. Vragen over rondrooster en tamper? Bekijk onze shop.
4.Sluit af met een deksel en een luchtsluis. Laat gisten op kamertemperatuur buiten direct zonlicht.
5.Controleer je uien de volgende dag of de uien volledig ondergedompeld zijn. Plaats het deksel en de luchtsluis terug en laat nog 5-7 dagen fermenteren op kamertemperatuur uit direct zonlicht.
6.Zet de afgewerkte kurkuma-uien met gesloten deksel zonder ontluchter in de koelkast. Gefermenteerde uien zijn in de koelkast minstens 2 maanden houdbaar.


Venlo, 14. 06. 2024

 

Copyright © Het Kefirwinkeltje

Nylon zeef

Sapfles 1 liter met

deksel € 6,25 per stuk

Standaard Fermenteer

pot met 3 delig Waterslot

720 ml € 9,95

1062 ml € 10,95

Groente Stamper

30 cm € 5,95

Thee-korb  ø 10 cm

€ 4,50