Waterkefir recepten

Waterkefir een keer anders!

Wie Waterkefir nog niet kent of niet kan wennen aan de smaak , adviseren wij een keer na te denken over het produceren van een super gezonde fruitige Waterkefir-limonade boordevol met probiotica, mineralen en vitaminen! Wij gaan U op een goed begrijpelijke manier stap voor stap uitleggen hoe met deze methode, die in Nederland nog niet zo bekent is, bijzonder lekkere Waterkefir-limonade gemaakt wordt. 


Benodigdheden voor het basis recept: 

  • 1 liter bronwater of  gefilterd water
  • 50 gram ruwe rietsuiker
  • 4 eetlepels frisse levende Waterkefir-korrels


Nu aan het werk met de 1e Fermentatie:

Het water in een Waterkefirpot of andere pot vullen, de ruwe rietsuiker er in en met een kunststof/houten lepel zo lang doorroeren tot dat de rietsuiker compleet opgelost is. Tot slot de frisse levende Waterkefir-korrels in de water met rietsuiker oplossing toevoegen.

De Waterkirpot, warm ca. 23 gr. C. , op een heldere plek zonder direct zonlicht neerzetten en 2 dagen laten fermenteren. De Waterkefir basis-drank is klaar en dus door de zeef........

Nu nodigen wij alle Waterkefir enthousiasten en die het nog worden deze andere methode van de 2e fermentatie met Waterkefir uit te proberen en een lekkere frisse en gezonde Waterkefir-limonade, fruitig en suiker-arm te brouwen:


Voor de 2e Fermentatie heeft U nodig,   

  • een 1 liter Kefirpot of Sapfles met ontuchter wordt gevuld met
  • 950 ml gezeefde Waterkefir-drank (zonder de Waterkefir-korrels)
  • aanvullen met 1 eetlepel citroen- of limettensap 
  • en dan 1 eetlepel, naar eigen gewenste smaak, bessen of vruchtsap toevoegen


De Kefirpot of Sapfles wordt nu met een deksel+ontluchter gesloten en op een plek met kamertemperatuur 1-2 dagen met rust gelaten. 

Daarna moet de pot of fles in de koelkast om het fermentatie proces te stoppen! 

Na gebruik de pot of  fles weer terug in de koelkast! Zeker bij warm weer!

De ontluchter fungeert  als een eenrichtingsklep zodat het koolzuur er wel uit borrelen kan maar niet andersom lucht terug kan wat verontreiniging zou kunnen veroorzaken. Ook ontstaat er geen overdruk in de Fermenteerpot of Sapfles.


Verdere suggesties en mogelijkheden voor 1 liter Waterkefir-limonade:

  • 1 eetlepel bosbessen of
  • 1 eetlepel kersen of
  • 1 eetlepel frambozen of
  • 1 eetlepel krenten of
  • 1 eetlepel mangosap of
  • 1 eetlepel ananas enz

 

Natuurlijk kunt U hier Uw fantasie vrije loop laten en bv. werken met gemalen vanille, gehakte munt, geraspte gember, 1 eetlepel lavendel enz.

Opmerking: Een 2e fermentatie kan een alcoholgehalte opleveren van onder 2 % als gevolg van suiker in de vruchten of sappen!

Omdat deze Waterkefir-limonade een rest van suiker bevat is deze drank door een diabeticus niet te gebruiken!

Succes!

Copyright © Het Kefirwinkeltje